2013. október 16., szerda

Húsmentes töltött káposzta

Nem csak vegáknak ajánlom, a húsimádóknak is bejöhet!


Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
1 közepes cukkíni
1 közepes sárgarépa
1 kápia paprika
4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 tojás
1 bögre rizs
1 pohár tejföl
néhány gomba
só, bors, kapor, őrölt kömény, 1 húsleves kocka

A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb ereket kivágjuk,  és sós vízben félpuhára főzzük.
A cukkínit megmossuk, és lereszeljük a megpucolt répával együtt. 1 tk sóval összeforgatjuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Ez kb. 10 perc, addigra készen vannak a káposztalevelek, amit hideg vízzel lehűtünk. A reszelt zöldségeket kifacsarjuk, a levét félretesszük.
A vöröshagymát, gombát, kápia paprikát apró kockára vágjuk, a fokhagymát áttörjük,  és a reszelt cukkínihez keverjük. Jöhet a tojás, a só és a bors, egy kis kömény, és ízlés szerint egy kis őrölt pirospaprika. Végén pedig a rizst is hozzákeverjük, az így kapott töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, úgy, ahogy a normál töltött káposztát szokták. A félretett zöldséglevet elkeverjük a húsleves kockával, és 2-3 dl forró vízzel, ezzel öntjük fel a töltelékeket, és kb. 20 perc alatt készre főzzük őket. Érdemes a tűzhely lekapcsolása után még pár percig várni a fogyasztással, így lesz ideje a rizsnek felszívnia még egy kis zöldség levet. Tálaláskor a töltelékeket nyakon öntjük kapros tejföllel, és máris fogyasztható. Jó étvágyat!

Tipp: A töltelékbe kerülhetett volna egy kis sült bacon, esetleg kolbász is. Legközelebb úgy készítem.

2 megjegyzés:

  1. Hugi, ezt most nagyon megkívántam :) Nagyon jól néz ki, pedig hússal is imádom :)

    VálaszTörlés
  2. De jóóóó! Pedig akkor találtam ki, amikor a hűtőt rendezgettem, hirtelen ötlet:)

    VálaszTörlés