2013. augusztus 28., szerda

Lángos

A lángos talán az egyik leglaktatóbb étel. Felidézi gyermekkorunkat, a régi strandolásokat, és talán sokan nem is gondoljátok, hogy nem egy bonyolult étel.


Hozzávalók 4 lángoshoz:

0,5 kg búzaliszt
2 dl langyos tej
fél kocka élesztő
1 nagy kanál tejföl
1 dl olívaolaj
só, cukor


A langyos tejbe rakok egy csipet sót, egy kis cukrot, és ebben felfuttatom az élesztőt.
A lisztre kanalazom a tejfölt, ráöntöm az olívaolajat, sózom, és hozzáadom a beindult élesztőt. Addig gyúrom a tésztát, amíg el nem válik a tál faláról, és már a kezemről is sikerült ledagasztani a tésztadarabokat. Ruganyos, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk, amiből cipót formálunk, a tál alját kilisztezzük, ráhelyezzük a cipót, és a tetejére is hintünk egy kis lisztet. Meleg helyen kb. 30-40 percig, lefedve hagyjuk, hogy megkeljen. Ha már a duplájára nőtt, akkor előveszek egy nagyobb tálcát, beolajozom, vékony rétegben, és még olajos kézzel a cipót 4 részre osztom ( lehet 6 is, attól függ ki mekkora lángoskat képzelt el magának).
A részeket, egyenként, kézzel meglapogatom, és ügyelek rá, hogy lángosformájú legyen. A pereme legyen vastagabb, míg a közepe felé vékonyodik a tészta. A megformált tésztákat a tálcára helyezem, úgy, hogy ne érjenek össze, hisz még hátra van egy kis pihentetés, ami alatt tovább dolgozik az élesztő. Még fél órára letakarom( én óriásszatyrot, vagy kukászsákot szoktam a tálcára húzni, ez a legegyszerűbb).
Egy mélyebb serpenyőben olajat hevítek, úgy hogy a lángosokat félig ellepje majd. Amikor forró az olaj az egyik lángost már bele is helyezhetem. Vigyázat! 2-3 perc maximum és simán megég a tészta. Jó,ha van hosszú nyelű csipeszünk, ezzel könnyebb megfordítani.
Ugyan az előkészületek kicsit hosszúra nyúlnak, a sütési folyamat tényleg csak néhány perc.
Ha kész vannak a lángosok megkenhetjük tejföllel, megszórhatjuk sajttal. Ha nem tervezel csókolózást egy ideig, akkor fél dl olajba 2 dundibb gerezd fokhagymát is passzírozhatunk, és ezzel is megkenhetjük a tejföl helyett, vagy még a tejföl előtt. Én a 3-as "combóra" esküszöm, garantáltan vámpírmentes környezetet kialakítva.



Az igazán profik megpróbálkozhatnak a töltött lángossal is. A 2. kelesztés után mehet a tészta egyik felére egy marék füstöltsajt, esetleg kolbász, virsli,hagyma, ketté hajtjuk, és össze dolgozzuk a széleket, hogy véletlenül se folyjon ki belőle semmi. Az így kapott félkör is tökéletesen átsül néhány perc alatt. Kedves egészségetekre!
by Flo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése