2013. szeptember 20., péntek

Mogyoróvajas sütőtök krémleves gyömbérrel és chilivel

Már a neve is nagyon durva, nemhogy az íze :)
Eszméletlen ízorgia azoknak, akik szeretik a pikáns, és kicsit csípős ételeket.
Ez nem egy hétköznapi leves, de fogyasztható akár hétköznapokon is :)

Mogyoróvaj már sok helyen kapható (pl. Lidl is), nem baj ha darabos, mert szerintem nagyon jó ropogtatni, nem árt a levesnek, még jobb is tőle. Többen kérdeztétek, milyen íze van a mogyoróvajnak?! Sós mogyoró íze :)




Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök
1 fej hagyma
1 db kisebb chili paprika
1 darabka gyömbér
1 darabka vaj
kb 2 liter húslé/alaplé vagy 1 db húsleveskocka
só, bors ízlés szerint
kb. 2 kanál mogyoróvaj

tálaláshoz:
natúr joghurt vagy tejszín
lime

Vajon a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt gyömbért és a chilit szintén feldarabolba.
Együtt pároljuk egy kicsit, majd a megtisztított, apró kockára vágott sütőtököt is belerakjuk és a húslével felöntjük. Annyi lé legyen benne, hogy bőven ellepje a tök darabokat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Forralás után kis lángon főzni.
Ha elkészült (hamar megvan), botmixerrel összeturmixoljuk.
Most jöhet a mogyoróvaj, amit érdemes egy külön tálkában összekeverni 1-2 merőkanálnyi levessel és úgy hozzáadni a többihez. Kicsit még érdemes összemelegíteni, de ezzel már kész is a leves.
A pontos arányokat nehéz megadni, kísérletezni kell a gyömbér és a chili mennyiségével is, kinek hogy jön be!

Tálaláskor natúr joghurttal vagy tejszínnel érdemes megbolondítani, de a LIME-ot semmiképp ne hagyjátok ki hozzá. Fantasztikus ízvilág! Nálunk nagyon nagy kedvenc :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése